Birokratija koči investicije

Bez autora
Oct 23 2012

Prošle godine Srbija je sa dve milijarde evra investicija bila lider u regionu, dok je ove godine situacija znatno lošija. Potpisivani su memorandumi i pisama o namerama, ali je malo toga realizovano. Za pola godine u zemlju nije uloženo ni pola milijarde evra.Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić napominje da razgovara sa mnogim investitorima koji su na granici da odustanu od investicija, jer ne mogu više da čekaju konkretnu odluku da bi realizovali investiciju.

Birokratija koči investicijeIako je Srbija prošle godine bila lider u regionu po investicijama, ove godine situacija je znatno lošija. Zbog prevelike birokratije, nestručnosti i nejasnih propisa izgubljeno dve do tri milijarde dolara, tvrde privrednici.

Prošle godine Srbija je sa dve milijarde evra investicija bila lider u regionu, dok je ove godine situacija znatno lošija. Potpisivani su memorandumi i pisama o namerama, ali je malo toga realizovano. Za pola godine u zemlju nije uloženo ni pola milijarde evra.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić napominje da razgovara sa mnogim investitorima koji su na granici da odustanu od investicija, jer, kako kaže, ne mogu više da čekaju konkretnu odluku da bi realizovali investiciju.

Problemi su godinama isti, najveći kod građevinskih dozvola. Tu je Srbija među najlošijima u svetu - prolazi se 19 procedura i čeka, u proseku, devet meseci. Sudski sporovi su predugi, zakoni nejasni, nadležnosti se preklapaju.

"Prema našim procenama, zbog nerešenih propisa za koje je odgovorna država, stoji neiskorišćeno između dve i po i tri milijarde dolara", ističe Branislav Grujić iz Kluba "Privrednik".

Šteta je možda i veća jer kompanija, poput "Ikee", pet godina čeka na realizaciju investicije.

Maja Pišćević iz Američke privredne komore kaže da se nikada neće saznati koliko investicija nije ni došlo do Srbije.

Istraživanja pokazuju da, na razne takse, srpska privreda troši milijardu evra godišnje.

Stotine parafiskalnih nameta

Prema rečima Suzan K. Fric iz USAID Srbija, identifikovano je više od 370 parafiskalnih nameta. "Vlada Srbije je ukinula više od 100, ali mi očekujemo da će ostati posvećena tom cilju", poručuje Fricova.

Iz Ministarstva finansija obećavaju da će ispuniti zahteve privrede.

Potrebne su nove reforme u oblasti poreske politike fiskalne konsolidacije, odnosno da kruto sprovedemo fiskalnu strategiju koju smo kao ministarstvo napravili, kaže Aleksandar Ljubić iz Ministarstva finansija i privrede.

Jedan od ciljeva je da se pojednostavi plaćanje poreza. U Srbiji se, u proseku, porez plaća 66 puta godišnje, dok Šveđani to čine samo dva puta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik